Laser + ogen

Door Cruz op donderdag 18 juni 2009 22:58 - Reacties (31)
Categorie: Willekeurig, Views: 7.749

Laser + ogen = geen bril meer nodig of Laser + ogen = drama?

Ik ga erachter komen... voor volgende week donderdag een afspraak gemaakt voor een "LASEK (PRK) met CustomVue Wavefront" oogoperatie.

Vanaf mijn 13e een bril, toen nog -1 maar inmiddels opgelopen tot -3.50 / -2.75. Vanaf mijn 16e ook lenzen gebruikt, altijd zachte maar eerst maandlenzen en tegenwoordig daglenzen. Daglenzen zijn toch wel veel fijner, dat je niet bang hoeft te zijn dat je dure lenzen kwijtraken is sowieso een aardige geruststelling!

Maar lenzen en computeren gaat voor mij niet goed samen, ik knipper blijkbaar te weinig met mijn ogen waardoor ze droog worden en de lenzen gaan irriteren. En ik heb geen zonnebril op sterkte dus als het mooi weer is en ik wil de zonnebril opzetten moet ik eerst lenzen indoen, ook niet handig dus. Ik had ooit wel een zonnebril op sterkte, maar die zijn toch minder cool want niet in een hippe stijl zoals mijn huidige RayBan maar eigenlijk een gewone bril met donkere glazen. (Ik zeg 'had' want een of andere klojo heeft een jaar of 2 terug ingebroken in mijn auto en naast de autoradio ook mijn zonnebrillen meegenomen...)

Dus ik zit al een tijdje tegen een laseroperatie aan te hikken. Het is gewoon relaxt om goede ogen te hebben en van die bril en lenzen af te zijn. Het geld is ook niet zo'n issue, die 3k¤ spendeer je ook wel aan brillen en lenzen over zo'n 20 jaar. Maar de mogeiljke complicaties zijn wel een minpuntje.

Omdat ik graag een weloverwogen keuze wil maken heb ik alle verschillende technieken nagepluist via het almachtige WereldWijdeWeb, en PRK is gewoon het veiligste: geen flapje wat teruggeplaatst wordt en waar van alles mis mee kan gaan, volledig herstel van je oog, minimale diepte van de oogoperatie. Maar ja, het grootste nadeel is dat het ook de pijnlijkste operatie is met de langste tijd voordat alles geheeld is.

Maar als ik moet kiezen tussen 'pijn en wachten' of 'een grotere kans op complicaties en zwakke plekken in de ogen' kies ik toch wel voor het eerste.

Daarna op Internet gekeken welke bedrijven de beste feedback krijgen en hoewel ik in Den Haag woon en er genoeg mogelijkheden in de buurt zijn, ga ik naar een bedrijf in Hoofddorp. Afgelopen woensdag op controle geweest, aardig personeel, vriendelijk en behulpzaam allemaal. Jammer dat de CustomVue scanner defect was dus dat moet donderdag voor de operatie nog even gedaan worden, maar voor de rest zijn mijn ogen in prima staat en kan ik gewoon behandeld worden.

Hoewel de operatie wordt 'verkocht' als LASEK is dat eigenlijk gewoon fake; het is PRK. Waarschijnlijk zegt het je allebei niks maar bij allebei weken ze met alcohol het bovenste laagje van je hoornvlies af; bij PRK gooien ze het vervolgens in de bio-bak en bij LASEK leggen ze het weer netjes terug zodat het sneller heelt en minder pijn doet (dat zou zo moeten zijn..). Maar waar ik tegenaan liep is dat bijna iedereen zegt LASEK te doen, en dan nog steeds dat afgeweekte hoornvlies gewoon weggooit... Beetje vaag allemaal, waarschijnlijk omdat PRK de oudste methode is en dat dat mensen afschrikt, dat mensen liever de nieuwste technologie hebben... ik weet het niet. Maar het heet dus LASEK maar het zal wel op PRK uitlopen :)

Dat CustomVue had ik nog niet uitgelegd, maar als je zoals ik grote pupillen hebt kan het zijn dat je in het donker (want dan zijn de pupillen groot) een soort van "halo's" ziet om lichten. Het is lastig uit te leggen maar onderstaand plaatje geeft het weer:

http://www.oogartsen.nl/fotos/map12/Halo1.jpg
(Links is normaal, Rechts met halo-effect)

Dat komt omdat de randen van je hoornvlies dikker zijn en daardoor het licht verstrooien. Met de customvue scan worden de ogen met een hoge resolutie geanalyseerd en met de verschillen per gebiedje op je oog wordt dan rekening gehouden tijdens het laseren. Daardoor worden die randen dus ook verholpen en zou het halo-effect weg moeten gaan/zijn. Kost 500 euro extra per oog maar ik heb zoiets van 'als ik dan toch die operatie doe wil ik er wel als een soort van terminator uitkomen'.

Een beetje eng blijft het natuurlijk wel, vooral als je de horror stories leest op het forum van het ooglaser trefpunt. Maar ik heb de risico's gezien, een weloverwogen keuze gemaakt dus als het misgaat heb ik mezelf niks te verwijten.

Maar het kan natuurlijk nooit kwaad als jullie me geluk wensen ;)

Volgende: Laser + ogen : Aftermath 07-'09 Laser + ogen : Aftermath
Volgende: Apache Speedup 05-'09 Apache Speedup

Reacties


Door Tweakers user blokje1, donderdag 18 juni 2009 23:03

Nou om dan maar de eerste te zijn. Veel succes en moge alles slagen :)

Door Tweakers user Gerco, donderdag 18 juni 2009 23:04

Bij deze dan, heel veel geluk! Ik hoop echt dat het allemaal goed komt en wens je veel sterkte om de pijnlijke periode na de operatie door te komen.

Ik durf het zelf niet aan, ik wens geen enkel risico te nemen met mijn ogen. Ook niet als dat betekent dat ik de rest van mijn leven brildrager zal zijn (en dat doet het). Misschien laf, maar iedereen maakt zijn keuzes, nietwaar?

Door Tweakers user Thijs_O, donderdag 18 juni 2009 23:04

Succes en veel geluk dan maar! :P

Ik heb zelf gelukkig geen last van slechte ogen maar ik kan me inderdaad goed voorstellen dat het niet erg prettig is. En die negatieve verhalen.. tja, dat heb je natuurlijk bij heel veel dingen - negatieve ervaringen worden sowieso veel eerder gedeeld dan positieve ervaringen.

Succes, en laat ons weten hoe het is gegaan. :P

Door Tweakers user HendrikN, donderdag 18 juni 2009 23:05

Veel geluk man, en dat halo-effect komt ook erg bekend voor :( Heb overigens -1 en een bril :)

Door Tweakers user CoolGamer, donderdag 18 juni 2009 23:05

Nou, veel geluk ermee dan maar. Als je er om vraagt :P

Door T1psY, donderdag 18 juni 2009 23:06

Succes alvast met je operatie :)

Door Tweakers user Sebazzz, donderdag 18 juni 2009 23:07

Dan wens ik je geluk :D Ik moet eigenlijk aan een bril, maar ik heb daar helemaal geen zin in. Ik kan mijn 20" computerscherm op maximale resolutie (1680x1050) goed lezen op ~40 cm afstand. En ik denk dat als ik lenzen of een bril neem mijn ogen juist achteruit gaan. En bovendien: ik heb er geen last van. Nog niet, als ik praktijk gaat rijden moet ik waarschijnlijk wel aan een bril. Yep, het is dom, maar voor nu voldoet het :)

[Reactie gewijzigd op donderdag 18 juni 2009 23:09]


Door Tweakers user Omega007, donderdag 18 juni 2009 23:29

Veel geluk dan maar. Ik zelf vind het nog wat te eng. Halo effect komt me ook bekend voor, vooral toen ik nog lenzen droeg.
Veel succes en moge u als een Terminator herrijzen van de operatie tafel ;)

Door Tweakers user YoupS, donderdag 18 juni 2009 23:37

Heel veel succes. Ik heb zelf ook een bril, ene oog -3 en de ander -2.5 (ofzo). Ik wil uiteindelijk ook laseren, maar het kutte is dat mijn ogen zo ontzettend droog zijn. Zeker als ik een tijdje beeldscherm (lees monitor) heb gekeken dan zijn ze rood.... waarschijnlijk knipper ik ook te weinig met mijn ogen. Ik heb wel lenzen geprobeerd maar ik kon er niet aan wennen. Omdat mijn ogen bol zijn (huhu... iedereen heeft toch bolle ogen..... heel flauw ja) moest ik van de opticien harde lenzen omdat zachte lenzen vacuum zouden trekken oid. Maar die harde lenzen kon ik al niet aan wennen: het gevoel van continu zand in mijn ogen..... Dus ik ben ook een beetje huiverig om me te laten laseren. Qua risico ben ik niet bang, het is betrouwbaar genoeg aan het worden. Moge je als een havik uit de OK verschijnen.

[Reactie gewijzigd op donderdag 18 juni 2009 23:37]


Door Tweakers user Wildfire, donderdag 18 juni 2009 23:37

die 3k¤ spendeer je ook wel aan brillen en lenzen over zo'n 20 jaar.
Alsof je het met een laserbehandeling 20 jaar uithoudt. Schijnt dus niet zo te zijn, na verloop van tijd worden je ogen weer anders en kan het zijn dat je een nieuwe behandeling nodig hebt...

Door Tweakers user Xaero, donderdag 18 juni 2009 23:45

Veel suc6 en geluk! Lijkt me ook wel leuk om een soort van up2date blog bij te houden wat je vorderingen zijn. Toch leuk om te weten, aangezien ik het misschien (als ik wat ouder ben) ook overweeg. Dat gepier met die lenzen is maar niks, en constant een bril op je neus is ook niet echt prettig. Zou wel weer eens willen zien zonder hulpmiddelen. Dus een reactie naderhand zou leuk zijn (als je nog kan zien natuurlijk :+ )

Door Tweakers user filenox, donderdag 18 juni 2009 23:49

Leuke blogpost, goed geschreven enz
Veel succes trouwens en hopelijk tot ziens :+

Door Stoney, donderdag 18 juni 2009 23:53

Succes, ik heb nog nooit gehoord dat het mis is gegaan, wel dat het wel pijnlijk is. Het is toch ook zo dat je in het begin nog veel minder ziet dan eerst? en dan word het (tijdens het helingsproces) steeds helderder?

Lijkt me wel leuk om te horen hoe het allemaal verloopt, we wachten gespannen af. Het verschil van de behandelingen snap ik nog niet helemaal, maar lees dit blog morgen nog wel een keer, want me ogen zitten al aardig dicht.

Door Tweakers user Ivos, vrijdag 19 juni 2009 00:03

Interessante post. Klinkt wel of je er goed over hebt nagedacht. Wat wel als een van de eerste dingen mij opviel aan je bericht was het volgende:

"Vanaf mijn 13e een bril, toen nog -1 maar inmiddels opgelopen tot -3.50 / -2.75."

Ik weet niet hoe oud je nu bent (18+ aangezien je een auto noemt), maar weet je zeker dat je gezichtvermogen stabiel is qua sterkte? Als het namelijk progressief (niet continu) is, kan het best zijn dat je over enkele jaren (dus niet in de verre toekomst!) weer een (kleine) afwijking hebt. Heb je hier metingen door laten doen (door een gekwalificeerde opticiën / oogarts, en niet een stagair!) op regelmatige basis?

Door Tweakers user DonJunior, vrijdag 19 juni 2009 00:19

.. en bestaat niet de mogelijkheid om eerst 1 oog te doen.. en daarna het andere?!
Dat als het mis gaat.. je niet meteen aan 2 ogen blind bent?!
Weet niet of het uberhaupt een optie is.. maar lijkt me sowieso verdomd eng.
Ik wens je daarom ontzettend veel succes en daarna sterkte met de pijn en het herstel enzo!!

Door Tweakers user Cruz, vrijdag 19 juni 2009 00:46

Ik ben inmiddels 29, en de laatste 10 jaar is de sterkte (zwakte? :)) van mijn ogen gelijk gebleven. Dat uiteindelijk over een X aantal jaren waarschijnlijk wel een leesbril nodig is, snap ik. Nu kan ik dichtbij juist heel goed zien, omdat mijn ogen dus 'te dichtbij' staan afgesteld. Dat wordt met de laseroperatie verholpen, met als nadeel dat het dichtbij kunnen zien minder wordt... ook dat valt onder de geaccepteerde bijkomstigheden :)

En het is zeker mogelijk om het oog voor oog te doen, maar dan heb je wel 2x zoveel last ervan. Je moet 4 dagen rust houden (je kan niet kunnen werken etc) na een operatie, en pas na een week of 2 kan je weer normaal functioneren. Dat kan je beter 1x hebben voor 2 ogen tegelijk, dan 2x als je ze apart doet :)

// Edit: Grammatica fix

[Reactie gewijzigd op vrijdag 19 juni 2009 09:40]


Door Tweakers user Trinsec, vrijdag 19 juni 2009 00:58

Veel geluk gewenst! Ik kijk uit naar je verdere verslagen hierover, want ik zit hier ook over te twijfelen.

Door Tweakers user sunflame, vrijdag 19 juni 2009 08:02

Ik heb mijn ogen 3 jaar terug laten laseren (LASEK) en dat bevalt uitstekend. Het is heerlijk om geen schuin gebogen bril meer op je hoofd te vinden als je wakker word :)

De LASEK operatie die ik heb gehad is inderdaad compleet pijnloos geweest. Na de eerste 4 controle afspraken was de daadwerkelijke operatie / behandeling een eitje. Vijf minuten en dan sta je weer buiten.

Na de behandeling zullen je ogen iets wat lichtgevoelig en geirriteerd zijn. Gewoon heel veel druppelen en het komt helemaal goed.

Door Tweakers user ArnieNFW, vrijdag 19 juni 2009 08:33

Sterkte. Ik vroeg me inderdaad net als DonJunior af of je beide ogen tegelijkertijd zou doen, of één voor één.
Als je al wat twijfels zou hebben (en die haal ik wel een beetje uit je verhaal), dan zou dat namelijk mijn keuze zijn geweest. SUCCES!

Door Tweakers user sunflame, vrijdag 19 juni 2009 08:38

Ik heb mijn ogen tegelijk gedaan. Ze bepalen vooraf de dikte van je hoornvlies.
De dikte was bij mij zo ruim dat ze nog even grapten dat ze het nog een keer verkeerd konden doen. :(

Door Tweakers user KoffieNT, vrijdag 19 juni 2009 08:59

Ik houd wel een 'oogje in het zeil' voor je.

Door nero355, vrijdag 19 juni 2009 09:54

Klooien aan je ogen = Super eng !! dus heeeeeeeeel veeeeeeel succes :)

Door Tweakers user DonJunior, vrijdag 19 juni 2009 10:01

@Cruz's reactie op mijn vorige post/vraag:
Dan zou ik er toch liever 2x last van hebben dan na 1x niets meer, of nog veel slechter, kunnen zien.
Toevallig ergens anders op TweakersBlog een discussie gelezen over Blind of Doof.
Ik had gekozen voor doof, omdat ik heel graag muziek luister..
Maar als ik dit zo lees.. begin ik toch heel ernstig te twijfelen.. blind zijn lijkt me ook echt verschrikkelijk.
Hoe zit het overigens met de aanspraak mocht er iets fout gaan?! En is zoiets, een gesloopt oog, dan nog te fixen of helemaal niet?!
Pff.. ik begin steeds meer te begrijpen hou je jezelf zou voelen.. man wat een vragen komen er allemaal op je af .. :?

Door Tweakers user hugoy, vrijdag 19 juni 2009 10:05

Ik ben nog te jong voor een ooglaser operatie(16j), maar ik wilde het eigenlijk al sinds ik een bril had laten doen. Nu heb ik nachtlenzen, en heb ik die behoefte eigenlijk niet meer. Ik doe ze 'snachts in en zie dan 1-2 dagen scherp. Ik heb helaas wel last van het Halo effect (schijnt heel vaak voor te komen bij elke soort lenzen) maar daar kan ik best mee leven.

Hoe dan ook, succes met je operatie :P

Door Tweakers user wsLy, vrijdag 19 juni 2009 10:23

Succes met het laseren van je ogen.

Zelf heb ik een beetje last van wat wazig zien aan het rechter oog. Maarja is volgens mij meer het focussen met dat oog, dat dat niet goed gaat. Links is alles prima.

Ik zou zelf ook voor laseren gaan.

Door Tweakers user TIGER79, vrijdag 19 juni 2009 10:24

nou veel succes ermee, ik heb het zelf in 2004 ook ondergaan in een privekliniek in Milaan en ik ben er nog steeds enorm tevreden over...
Ik had ook best slechte ogen (ook iets van -3.50) en heb destijds zo'n flap-operatie ondergaan voor ongeveer 3k per oog... Is wel wat geld, maar jah ik denk niet alleen aan wat ik kan besparen in 20 jaar maar meer wat het gemak is om niet afhankelijk te zijn van lensen en brillen... Ik heb toen ook zo'n Custom behandeling gehad, alleen heette destijds anders dan customVue volgens mij, maar kwam op het zelfde neer : een hoge-resolutie-mapping van je oog en dan per gebiedje afstellen...
Mijn vader heeft 15 jaar geleden al een laser-operatie gehad, en hij was natuurlijk onder de indruk van de "huidige" (2004) techniek, hij heef ter zelf destijds voor gekozen om maar 1 oog te doen in het geval het dus mis ging en hij niet helemaal blind zou zijn...
Operatie viel enorm mee, de kans dat iets ernstigs mis gaat was destijds iets als 0.3%, maar jah das ongeveer dezelfde kans om een auto-ongeluk te krijgen op de heen of terugweg van je operatie ;) Maar daar blijf je natuurlijk niet bij stil :D
Iemand gaf aan dat een laser-operatie geen 20 jaar meegaat, nou dat is ook niet een feit... het schommelt nogal wat, ook zijn er nog niet echt hele betrouwbare gegevens in die zin... mijn pa (met een bepaalde leeftijd, 57 jaar oud) zit nu al op 15 jaar en er is geen enkele verslechtering tot nu toe... kijk dat je op een gegeven moment een leesbril ofzow nodig zult hebben dat zal zeker wel zo zijn, maar dat geldt natuurlijk ook voor diegenen die geen laserbehandeling hebben gehad...
Ik wens je veel succes en wat nog belangrijker is : ik wens je een leven zonder bril/lensen toe ! Het is een hele verademing om s'ochtends wakker te worden en dat lekker ding aan je zijde meteen scherp te kunnen zien ;)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 19 juni 2009 10:26]


Door Tweakers user MMaI, vrijdag 19 juni 2009 10:56

veel succes gewenst door de halve blinde brildrager hier.

Heb zelf ook ooit overwogen dit te laten doen, maar de risico's waren voor mij toch te groot en ik ben zeer gehecht aan mijn ogen ;)

vooral het feit dat er nog nooit onderzoek is gedaan naar de lange termijn effecten van een laserbehandeling baarde me toen zorgen, maar ik hoop voor jou dat alles goed gaat natuurlijk, keep us updated!

Door Tweakers user Reveal!, zaterdag 20 juni 2009 12:41

Ik heb het 5 jaar geleden gedaan in Turkije (Dunya Eye Hospital) en nog nooit zo scherp gezien!
Je zal er heel blij mee zijn :)
Hou er wel rekening mee dat de operatie zelf niet heel fijn is, maar als je dat weet terwijl je er ligt is het al niet meer zo erg.

Succes en veel plezier met je nieuwe ogen !

Door Jeroen, zondag 21 juni 2009 22:24

Hej,

Leuk om te lezen dat je kiest voor de lasek met alcohol methode. Heb je al eens gedacht aan een epi-k techniek? Ikzelf heb deze 2 jaar geleden als 1 van de eerste in nederland ondergaan ook omdat ik niet met een flapje wilde werken ipv eventueel een klap op het oog dat het flapje zou kunnen losschieten. Ik heb het toch laten doen bij het olcd in papendrecht.

Suc6 en ik volg je, ben benieuwd wat je ervan vond!

Door André, woensdag 23 december 2009 14:17

Nachtlenzen zijn een goed alternatief voor laseren. Veel minder gevaarlijk, een omkeerbaar proces, en het stopt je achteruitgang van ogen.
Als je er meer over wilt weten moet je onderstaande website maar eens bezoeken, er staat veel en correcte informatie op over nachtlenzen.
http://www.nachtlenzen.net

Door Timo Vreese, donderdag 4 november 2010 12:08

Zelf zou ik aanraden om voor de Intralase behandelingen te gaan eventueel met wavefront voor een persoonlijke aanpak. Hierbij wordt het hoornvlies helemaal niet meer weggegooid of losgemaakt, hersteld een stuk sneller met minder pijn!
Voor meer informatie kijk eens op onze websitehttp://www.vision-ooglaseren.nl/ooglaseren/intralase/

Reageren is niet meer mogelijk