Laser + ogen : Aftermath

Door Cruz op woensdag 1 juli 2009 13:50 - Reacties (27)
Categorie: Willekeurig, Views: 9.813

Helemaal afgelopen is het natuurlijk nog niet, maar alvast een update van het huidige resultaat. Om een goed beeld te geven van mijn gezichtsvermogen heb ik de Snellen-chart gepakt, afgedrukt en opgehangen aan de muur. Hieronder staat per dag een indicatie van hoe ik de kaart zag.
Pre-op
Voor de laser-operatie, zonder bril:
http://www.urdland.com/images/eyechart_0.png
Voor de laser-operatie, met bril:
http://www.urdland.com/images/eyechart_0_bril.png
Op (Donderdag)
De operatie verliep zonder problemen, het was wat vreemd en soms een tikje oncomfortabel maar niet pijnlijk of zo. Doordat ik wat youtube-filmpjes over LASEK behandelingen had bekeken wist ik precies wat er ging gebeuren, en dan valt het reuze mee. Ik dacht alleen verbrand vlees te gaan ruiken (BBQ) maar het was meer verbrand haar (Krultang? :P). Het is uiteindelijk (zoals verwacht) toch een PRK geworden (zie vorige blogpost).

De avond was vervelend, niet zozeer vanwege pijn maar wel last van de ogen; niet open kunnen houden, constant tranen etc. Veel op de bank gelegen, vroeg naar bed gegaan.
Post-op (Vrijdag)
http://www.urdland.com/images/eyechart_1.png
Zicht is OK-ish, komt vooral door de bandage-lenzen die voor een mooi glad oppervlak zorgen. Ben met het openbaar vervoer naar de kliniek geweest, was best goed te doen alleen 's avonds wel gevoelige ogen gehad. Bij de controle waren geen problemen geconstateerd dus gewoon afwachten tot het beter wordt. Hele middag/avond eigenlijk met de ogen dicht op de bank gelegen, wat muziek geluisterd (o.a. Krezip), audiobook geluisterd (Bourne Deception), en Ricky Gervais' Out of England show geluisterd. Af en toe een uur geslapen op de bank. Weer om 22:30 naar bed gegaan.
Post-op (Zaterdag)
http://www.urdland.com/images/eyechart_2.png
Zicht is een stuk minder. 'Slecht' geslapen omdat ik nu toch wel zo'n beetje alle slaap die ik mistte heb ingehaald. Maar of je nou op de bank met de ogen dicht ligt te wachten, of op bed.. dat maakt ook weinig uit. Dus rond 4 uur wakker geworden en toen niet meer geslapen. Wel weer veel op de bank gelegen, wat Michael Jackson geluisterd. De hele dag nog steeds tranende en lichtgevoelige ogen gehad. Ik kan in ieder geval zeggen dat ik van mijn leven nooit zoveel heb moeten huilen als toen Michael Jackson doodging ;)
Post-op (Zondag)
http://www.urdland.com/images/eyechart_3.png
Zondag ging het een stuk beter! Ik kan mijn ogen zonder veel problemen open houden, eindelijk de laatste aflevering van Kyle XY kunnen zien, zelfs een film hier en daar \o/
Post-op (Maandag)
http://www.urdland.com/images/eyechart_4.png
En weer een stukje beter! Als het zo blijft kan ik morgen met de auto naar de kliniek ter controle en om de bandagelenzen te laten verwijderen. Weer wat TV gekeken, zelfs wat kunnen computeren (zicht dichtbij blijft wazig). Ben benieuwd hoe het morgen zal gaan, als de lenzen eruit zijn schijnt het zicht nog beter te worden.
Post-op (Dinsdag)
http://www.urdland.com/images/eyechart_5.png
Hmm. Met de auto naar Hoofddorp gegaan, dat ging prima. Alleen het gedeelte waarbij het zicht beter werd na het verwijderen van de lenzen blijkt niet helemaal te kloppen. Teruggereden met wat minder zicht dan ik graag gehad zou hebben :P Maar de lenzen zijn in ieder geval eruit, alles verliep ook prima volgens de beeldige oogartsassistente en ik mag over 3 weken terugkomen voor controle. 's Avonds vroeg naar bed gegaan ivm een pijnlijk linkeroog.
Post-op (Woensdag)
http://www.urdland.com/images/eyechart_6.png
Goed geslapen, zicht is niet veel veranderd sinds gisteren. Linkeroog is in ieder geval niet pijnlijk meer. Net na het druppelen is het zicht prima, maar even later wordt het weer wazig en moet ik moeite doen om dingen scherp te zien. Maar ik heb in ieder geval geen pijn, de lenzen zijn eruit dus die irriteren niet meer... kwestie van afwachten tot het hoornvlies weer dik en egaal is! Gelukkig ben ik erg geduldig :)

So far mijn PRK ervaringen!

Volgende: Android HTC - Hacking explained 05-'11 Android HTC - Hacking explained
Volgende: Laser + ogen 06-'09 Laser + ogen

Reacties


Door Tweakers user Bigs, woensdag 1 juli 2009 13:59

Ik heb me niet verdiept in de procedure, maar ik zou het toch best eng vinden als ik na een krappe week nog steeds niks zie. Maar ik begrijp uit jouw toelichting dat dat normaal is?

Door Tweakers user pythagorasABC, woensdag 1 juli 2009 14:02

Interessant!
Ik vraag me alleen af hoe je je gezichtsvermogen hebt "getest", het lijkt me moeilijk om te bepalen hoe wij het zien als jij het niet perfect ziet... of zie je het met bril wel goed?

Door Tweakers user Cruz, woensdag 1 juli 2009 14:08

Dichtbij gaat het wel redelijk, als ik mijn ogen half dichtknijp kan ik best scherp zien. Dus dan is het een kwestie van blurren in photoshop tot ik net zoveel kan lezen als ik veraf kon zien :)

Door Tweakers user A-Vu, woensdag 1 juli 2009 14:12

Zus van mij heeft onlangs ook d'r ogen laten laseren, weet niet of het een lasek of lasik was. Het was iig de duurdere variant omdat defensie de lasik (heb het even opgezocht) behandeling niet goed keurt voor officieren. Maar het verhaal is ongeveer het zelfde : Eerste dag kon ze niks zien, tranen in d'r ogen etc.. Echter een paar dagen erna (3 volgens mij) zag ze weer zo goed als iemand zonder bril.

Dus nu weet ik niet of het normaal is in die kliniek om na een week nog zo "wazig" te zien, oke oke, nu zal het wel per persoon verschillen maar toch.

Succes in ieder geval!

[Reactie gewijzigd op woensdag 1 juli 2009 14:13]


Door Tweakers user Paradise, woensdag 1 juli 2009 14:15

Leuk gedaan, zo hebben wij ook een beetje beeld van hoe jij ziet na zo'n operatie. :) Ik draag al sinds m'n 6e een bril. Heb ook wel lenzen gedragen maar m'n ogen gaan niet zo goed om met vormstabiele lenzen en zachte lenzen zijn lastig te krijgen in mijn afwijking. Overweeg misschien ooit nog eens zo'n behandeling, maar vind het nu nog te riskant en vooral te duur.

Door Tweakers user Flying, woensdag 1 juli 2009 14:39

Vond je het wel verantwoord om met zo'n zicht te gaan autorijden? Want dat lijkt het helemaal niet.

Door Tweakers user vanaalten, woensdag 1 juli 2009 14:47

Interessant verhaal, leuk gedaan met die plaatjes!
Ik begin er voorlopig nog niet aan, hoe irritant ik m'n bril ook vind. Best eng om een week lang te hopen dat het beter gaat worden...

Door Tweakers user skelleniels, woensdag 1 juli 2009 14:55

Tja, ik vind lenzen toch nog steeds de gulden middenweg. Je hebt natuurlijk mensen die daar niet tegenkunnen(droge ogen ofzo). Draag nu al 4 jaar lenzen en ben daar wel tevreden over.

Door Tweakers user Chip., woensdag 1 juli 2009 15:18

't lijkt een beetje op en neer te gaan als ik zo kijk naar de afbeeldingen...

Door Tweakers user Cruz, woensdag 1 juli 2009 15:31

Klopt, gaat ook wel op en neer maar dat was verwacht (bijv. omdat de lenzen eruit zijn gehaald krijg je een set back). Dat het zo lang duurt hoort er ook bij; ik heb voor de traagst helende operatie gekozen, maar die is wel het veiligst.

@Flying, mwah. Ik had het liever niet gedaan maar als ik het idee had dat de kans op ongelukken significant was had ik het OV gepakt. Het zicht was wazig, maar de plaatjes hierboven is het beeld zonder met de ogen te knijpen. Als het moet kan ik wel beter zien. Je kan het vergelijken met autorijden met een vette bril op: Fijn is het niet, ook niet zo veilig als met een schone bril, maar alle belangrijke dingen zijn te zien.

Door Tweakers user Faust, woensdag 1 juli 2009 15:46

De titel doet me denken aan de x-mannen. Cyclops ownage!

Maar cool en lekker random hoe je zicht is :D
Ben benieuwd naar de volgende week.

Door Tweakers user xtremespeed, woensdag 1 juli 2009 18:53

Ik hou dit in de gaten! Wil misschien me ogen op laseren, afwijking +0.5, -1.0. Ze zeggen dat het niet zo erg is, maar ik vind het schijtirritant

Door Tweakers user DonJunior, woensdag 1 juli 2009 19:24

Ik vind het echt een tof vervolg op je vorige blog.
Echt heel leuk dat je zo met die plaatjes werkt.. je kan het inderdaad wel allemaal gaan omschrijven maar dan snap ik er nog geen ruk van.. zo is het lekker duidelijk!! TOP!

Hoop dat het snel weer goedkomt met je.. want zo wazig zien is ook niet alles..
Succes er nog even mee dan!!

Door Tweakers user DaanvdValk, donderdag 2 juli 2009 04:03

Ik zie eigenlijk geen verschillen tussen die plaatjes. :)

Door Tweakers user Marv, donderdag 2 juli 2009 12:00

@DaanvdValk: brilletje nodig....?

Door Tweakers user FCA, donderdag 2 juli 2009 12:12

Erg interessant om te lezen, ik ben benieuwd hoe het nu verder gaat. Zit zelf op -8.5, -11.0. Zachte lenzen krijg ik oogontsteking van en harde lenzen zijn erg irritant (elk stofje levert je ontzettend tranende/rooie ogen op). Ik loop nu dus met een flinke bril, en ben dus wel geinteresseerd in zo'n behandeling, maar ik vind het ook wel erg spannend. En dan heb je ook nog de prijs....

Door Tweakers user Joosterd, vrijdag 3 juli 2009 09:43

Ik zie zelf met 1 oog ook want minder en zit ook te overwegen of ik dit ga doen.
Maar ik durf het eigelijk nog niet echt aan , want mijn ogen zijn heilig voor mij.

Door yvonne, maandag 13 juli 2009 19:52

hallo,

ik ben afgelopen 24 juni 2009 gelaserd met een prk behandeling.en het is woensdag 3 weken geleden en ik zie nog steeds niet goed.schijnbaar is het normaal maar maak me toch zorgen.had eerst een -13 rechts en -12,5 links, ben daaraan in september 2008 aan geopereerd door een artisan lens, oktober zag ik nog niet goed,november,december, januarie kwamen ze erachter dat er in allebei mijn ogen cylinders van +en -cylinder van +3 rechts en + en - 2,50 links waardoor ik na een half jaar pas geopereerd kon worden in maart dus.maar me ogen waren niet stabiel.dat waren ze pas in juni heb 9 maanden heel slecht gezien.want mocht alleen een brilletje op met auto rijden (100 km per dag)anders gingen me ogen weer aan het brilletje wennen.al met al ellende..en nu na bijna 3 weken na de prk behandeling nog steeds geen goed zicht.zou het wel goed komen?

yvonne

Door Tweakers user Cruz, zondag 26 juli 2009 20:00

Hey Yvonne,

Iedereen heeft zijn eigen genezingsproces, en soms duurt het twee weken voordat het zicht is uitgebalanceerd en soms 3 maanden... Ik weet niet of je nog steeds slecht zicht heb (is inmiddels weer bijna 2 weken geleden) maar ik zou rustig afwachten. Je kan er toch niks aan doen en het enige effect dat stress kan hebben is dat het langzamer geneest! Dus blijf geloven dat het goed komt en dan komt het uiteindelijk ook goed :)

Door Tweakers user Renegade, maandag 3 augustus 2009 11:42

Hey Cruz,

eigenlijk ben ik wel nieuwsgierig aangezien ik niets meer heb gelezen. Hoe ziet het er nu uit? Merk je ondertussen al een verbetering in het zicht? :)

Door Tweakers user Cruz, dinsdag 18 augustus 2009 15:34

Hey ja goed punt, een update:
Mijn zicht is nu beter dan wat het was met bril op :) Dus dat is in ieder geval heel positief! En ik heb nog een maand te gaan voordat het eindresultaat gehaald is :D

Dat gezegd hebbende; rechts is perfect maar links loopt nog steeds achter. Op zicht (pun intended :P) is de scherpte redelijk goed, ik gok -0.25, alleen heeft dat oog last van dubbelzien. Het is raar en lastig uit te leggen, maar je kan het het beste vergelijken met TFT schermen waarop je in het menu op de auto-fase-detection klikt (hey we zijn tweakers of we zijn het niet :D). Steeds stelt het oog zich scherp waarna het weer dubbel wordt etc.

Dat is wel een beetje vervelend, maar niks waarover ik me druk maak. Als het zou blijven, soit. Ik zie er prima mee, totaal geen bril nodig dus ik ben nu al reuze tevreden.

Door Tweakers user Renegade, woensdag 9 september 2009 07:59

Goed, de maand is nu bijna om als ik naar de datum van je reactie kijk. :P Hoe gaat het nu? Is het geheel nu naar wens of zijn er nog steeds problemen? :)

Door Tweakers user Renegade, dinsdag 29 september 2009 15:29

* Renegade zwaait naar Cruz :w :P

Door Tweakers user Cruz, zaterdag 21 november 2009 19:15

Woops :)
Ik ben vorige week naar de 6 maanden-controle geweest (ietsje aan de vroege kant maar goed).
Rechts kon ik de 1.6 rij (de kleinste lettertjes) lezen dus dat is perfect.
Links 'maar' de 1.2 rij, ik heb een cilinderafwijking van ca. 0.50. Dat betekent (en komt ook overeen met het dubbelzien) dat de bolling niet mooi egaal is waardoor er twee beelden op het netvlies komen. Effectief heeft mijn linkeroog een scherpteafwijking van -0.25. Niet geweldig maar zeker niet slecht genoeg voor een bril of lenzen :)

Misschient trekt het de komende 6 maanden wel weg.

(Ik vraag me wel af of het te maken heeft met het even wegdraaien van mijn oog tijdens het laseren; het focuslampje zat opeens ergens anders dus ik bewoog mijn oog daarnaartoe, maar dat was gezichtsbedrog door het effect van het laseren op het hoornvlies.. zal wel niet.)

Door Tweakers user Ronaldude, maandag 11 januari 2010 09:40

Mooi verhaaltje!
Ik heb 22 december een prk ondergaan. Beide ogen -1 en cilinder van -2. We zijn nu 3 weken verder en mijn zicht is nog niet optimaal. Ik zie dubbel in de verte. Ook ondertiteling op de tv heeft een spookbeeld. Geduld is een schone zaak zeggen ze bij de kliniek...
Door het dubbelzien heen zie ik trouwens wel dat ik scherper zie, dus we hopen maar dat het allemaal goed komt!

Door Lonne, woensdag 17 februari 2010 20:16

Ik onderga 2 maart de Lasek-behandeling en vond het erg prettig de Snellen-charts te zien op je blog! Zo kan ik me toch vast een beetje voorbereiden op wat ik ongeveer kan verwachten na de behandeling! Goede hulp voor degenen onder ons die het nog voor de boeg hebben!

Door poepie, zondag 26 december 2010 15:30

Leuk hoor :)

Reageren is niet meer mogelijk