Verzamelbak van berichten die niet in een andere categorie passen

Android HTC - Hacking explained en

By Cruz on Saturday 7 May 2011 21:36 - Comments (9)
Category: Willekeurig, Views: 7.991

Background:
I tried to root and "S-OFF" my HTC Desire and it resulted in the phone not booting anymore :P Having no experience in the Android hacking field at all, I was pretty much stuck, and then there's only one thing to do: Google up.

As I spent the next 4 hours getting a basic understanding of how Android phones work and what the different hacks and tools are, I needed a way to keep notes. Notepad wasn't going to cut it and I figured that a more 'attractive' method may serve as a good reference for other people who are interested in Android hacking. Adobe Illustrator it was.

I managed to get my phone working again but continued googling and asking smart people stupid questions to keep getting a better understanding of the subject. At this point I've learned everything that I wanted to learn. Not that I'm an expert but I know just enough about everything to fool others into thinking I am one :P I'm making the information public, if there are errors or omissions please inform me and I'll fix it.
Android HTC - Hacking Explained
In order of best to worst quality:
Download the PDF (3.7MB)
View the PNG version (1.5MB)
View the JPG version (1.0MB)

Laser + ogen : Aftermath

Door Cruz op woensdag 1 juli 2009 13:50 - Reacties (27)
Categorie: Willekeurig, Views: 9.814

Helemaal afgelopen is het natuurlijk nog niet, maar alvast een update van het huidige resultaat. Om een goed beeld te geven van mijn gezichtsvermogen heb ik de Snellen-chart gepakt, afgedrukt en opgehangen aan de muur. Hieronder staat per dag een indicatie van hoe ik de kaart zag.
Pre-op
Voor de laser-operatie, zonder bril:
http://www.urdland.com/images/eyechart_0.png
Voor de laser-operatie, met bril:
http://www.urdland.com/images/eyechart_0_bril.png
Op (Donderdag)
De operatie verliep zonder problemen, het was wat vreemd en soms een tikje oncomfortabel maar niet pijnlijk of zo. Doordat ik wat youtube-filmpjes over LASEK behandelingen had bekeken wist ik precies wat er ging gebeuren, en dan valt het reuze mee. Ik dacht alleen verbrand vlees te gaan ruiken (BBQ) maar het was meer verbrand haar (Krultang? :P). Het is uiteindelijk (zoals verwacht) toch een PRK geworden (zie vorige blogpost).

De avond was vervelend, niet zozeer vanwege pijn maar wel last van de ogen; niet open kunnen houden, constant tranen etc. Veel op de bank gelegen, vroeg naar bed gegaan.
Post-op (Vrijdag)
http://www.urdland.com/images/eyechart_1.png
Zicht is OK-ish, komt vooral door de bandage-lenzen die voor een mooi glad oppervlak zorgen. Ben met het openbaar vervoer naar de kliniek geweest, was best goed te doen alleen 's avonds wel gevoelige ogen gehad. Bij de controle waren geen problemen geconstateerd dus gewoon afwachten tot het beter wordt. Hele middag/avond eigenlijk met de ogen dicht op de bank gelegen, wat muziek geluisterd (o.a. Krezip), audiobook geluisterd (Bourne Deception), en Ricky Gervais' Out of England show geluisterd. Af en toe een uur geslapen op de bank. Weer om 22:30 naar bed gegaan.
Post-op (Zaterdag)
http://www.urdland.com/images/eyechart_2.png
Zicht is een stuk minder. 'Slecht' geslapen omdat ik nu toch wel zo'n beetje alle slaap die ik mistte heb ingehaald. Maar of je nou op de bank met de ogen dicht ligt te wachten, of op bed.. dat maakt ook weinig uit. Dus rond 4 uur wakker geworden en toen niet meer geslapen. Wel weer veel op de bank gelegen, wat Michael Jackson geluisterd. De hele dag nog steeds tranende en lichtgevoelige ogen gehad. Ik kan in ieder geval zeggen dat ik van mijn leven nooit zoveel heb moeten huilen als toen Michael Jackson doodging ;)
Post-op (Zondag)
http://www.urdland.com/images/eyechart_3.png
Zondag ging het een stuk beter! Ik kan mijn ogen zonder veel problemen open houden, eindelijk de laatste aflevering van Kyle XY kunnen zien, zelfs een film hier en daar \o/
Post-op (Maandag)
http://www.urdland.com/images/eyechart_4.png
En weer een stukje beter! Als het zo blijft kan ik morgen met de auto naar de kliniek ter controle en om de bandagelenzen te laten verwijderen. Weer wat TV gekeken, zelfs wat kunnen computeren (zicht dichtbij blijft wazig). Ben benieuwd hoe het morgen zal gaan, als de lenzen eruit zijn schijnt het zicht nog beter te worden.
Post-op (Dinsdag)
http://www.urdland.com/images/eyechart_5.png
Hmm. Met de auto naar Hoofddorp gegaan, dat ging prima. Alleen het gedeelte waarbij het zicht beter werd na het verwijderen van de lenzen blijkt niet helemaal te kloppen. Teruggereden met wat minder zicht dan ik graag gehad zou hebben :P Maar de lenzen zijn in ieder geval eruit, alles verliep ook prima volgens de beeldige oogartsassistente en ik mag over 3 weken terugkomen voor controle. 's Avonds vroeg naar bed gegaan ivm een pijnlijk linkeroog.
Post-op (Woensdag)
http://www.urdland.com/images/eyechart_6.png
Goed geslapen, zicht is niet veel veranderd sinds gisteren. Linkeroog is in ieder geval niet pijnlijk meer. Net na het druppelen is het zicht prima, maar even later wordt het weer wazig en moet ik moeite doen om dingen scherp te zien. Maar ik heb in ieder geval geen pijn, de lenzen zijn eruit dus die irriteren niet meer... kwestie van afwachten tot het hoornvlies weer dik en egaal is! Gelukkig ben ik erg geduldig :)

So far mijn PRK ervaringen!

Laser + ogen

Door Cruz op donderdag 18 juni 2009 22:58 - Reacties (31)
Categorie: Willekeurig, Views: 7.750

Laser + ogen = geen bril meer nodig of Laser + ogen = drama?

Ik ga erachter komen... voor volgende week donderdag een afspraak gemaakt voor een "LASEK (PRK) met CustomVue Wavefront" oogoperatie.

Vanaf mijn 13e een bril, toen nog -1 maar inmiddels opgelopen tot -3.50 / -2.75. Vanaf mijn 16e ook lenzen gebruikt, altijd zachte maar eerst maandlenzen en tegenwoordig daglenzen. Daglenzen zijn toch wel veel fijner, dat je niet bang hoeft te zijn dat je dure lenzen kwijtraken is sowieso een aardige geruststelling!

Maar lenzen en computeren gaat voor mij niet goed samen, ik knipper blijkbaar te weinig met mijn ogen waardoor ze droog worden en de lenzen gaan irriteren. En ik heb geen zonnebril op sterkte dus als het mooi weer is en ik wil de zonnebril opzetten moet ik eerst lenzen indoen, ook niet handig dus. Ik had ooit wel een zonnebril op sterkte, maar die zijn toch minder cool want niet in een hippe stijl zoals mijn huidige RayBan maar eigenlijk een gewone bril met donkere glazen. (Ik zeg 'had' want een of andere klojo heeft een jaar of 2 terug ingebroken in mijn auto en naast de autoradio ook mijn zonnebrillen meegenomen...)

Dus ik zit al een tijdje tegen een laseroperatie aan te hikken. Het is gewoon relaxt om goede ogen te hebben en van die bril en lenzen af te zijn. Het geld is ook niet zo'n issue, die 3k§ spendeer je ook wel aan brillen en lenzen over zo'n 20 jaar. Maar de mogeiljke complicaties zijn wel een minpuntje.

Omdat ik graag een weloverwogen keuze wil maken heb ik alle verschillende technieken nagepluist via het almachtige WereldWijdeWeb, en PRK is gewoon het veiligste: geen flapje wat teruggeplaatst wordt en waar van alles mis mee kan gaan, volledig herstel van je oog, minimale diepte van de oogoperatie. Maar ja, het grootste nadeel is dat het ook de pijnlijkste operatie is met de langste tijd voordat alles geheeld is.

Maar als ik moet kiezen tussen 'pijn en wachten' of 'een grotere kans op complicaties en zwakke plekken in de ogen' kies ik toch wel voor het eerste.

Daarna op Internet gekeken welke bedrijven de beste feedback krijgen en hoewel ik in Den Haag woon en er genoeg mogelijkheden in de buurt zijn, ga ik naar een bedrijf in Hoofddorp. Afgelopen woensdag op controle geweest, aardig personeel, vriendelijk en behulpzaam allemaal. Jammer dat de CustomVue scanner defect was dus dat moet donderdag voor de operatie nog even gedaan worden, maar voor de rest zijn mijn ogen in prima staat en kan ik gewoon behandeld worden.

Hoewel de operatie wordt 'verkocht' als LASEK is dat eigenlijk gewoon fake; het is PRK. Waarschijnlijk zegt het je allebei niks maar bij allebei weken ze met alcohol het bovenste laagje van je hoornvlies af; bij PRK gooien ze het vervolgens in de bio-bak en bij LASEK leggen ze het weer netjes terug zodat het sneller heelt en minder pijn doet (dat zou zo moeten zijn..). Maar waar ik tegenaan liep is dat bijna iedereen zegt LASEK te doen, en dan nog steeds dat afgeweekte hoornvlies gewoon weggooit... Beetje vaag allemaal, waarschijnlijk omdat PRK de oudste methode is en dat dat mensen afschrikt, dat mensen liever de nieuwste technologie hebben... ik weet het niet. Maar het heet dus LASEK maar het zal wel op PRK uitlopen :)

Dat CustomVue had ik nog niet uitgelegd, maar als je zoals ik grote pupillen hebt kan het zijn dat je in het donker (want dan zijn de pupillen groot) een soort van "halo's" ziet om lichten. Het is lastig uit te leggen maar onderstaand plaatje geeft het weer:

http://www.oogartsen.nl/fotos/map12/Halo1.jpg
(Links is normaal, Rechts met halo-effect)

Dat komt omdat de randen van je hoornvlies dikker zijn en daardoor het licht verstrooien. Met de customvue scan worden de ogen met een hoge resolutie geanalyseerd en met de verschillen per gebiedje op je oog wordt dan rekening gehouden tijdens het laseren. Daardoor worden die randen dus ook verholpen en zou het halo-effect weg moeten gaan/zijn. Kost 500 euro extra per oog maar ik heb zoiets van 'als ik dan toch die operatie doe wil ik er wel als een soort van terminator uitkomen'.

Een beetje eng blijft het natuurlijk wel, vooral als je de horror stories leest op het forum van het ooglaser trefpunt. Maar ik heb de risico's gezien, een weloverwogen keuze gemaakt dus als het misgaat heb ik mezelf niks te verwijten.

Maar het kan natuurlijk nooit kwaad als jullie me geluk wensen ;)

Apache Speedup

Door Cruz op dinsdag 26 mei 2009 18:56 - Reacties (7)
Categorie: Willekeurig, Views: 6.682

Zoals in eerdere posts beschreven sleutel ik aan een web-based applicatie. Nu valt er altijd wel wat aan de performance te verbeteren, door minder databasequeries toe te passen etc, maar ik las in een JSMin+ blogpost van crisp dat er een plugin voor een plugin van firefox is (YSlow voor Firebug) die de performance beoordeeld.

Dit gebeurt door middel van een handige scorekaart, dit is een voorbeeld resultaat (en tevens mijn eindresultaat):
http://www.urdland.com/images/yslow_klein.png
(Klikbaar voor groter plaatje)

Hierbij is een Content Delivery Network niet relevant voor een lokale webapplicatie, en met Expires-headers heb je eigenlijk geen ETags nodig. Cookie-free domains wil zeggen dat je plaatjes e.d. op een ander domein zet zodat bij GET requests vanuit de browser niet elke keer de inhoud van het cookie wordt meegestuurd: ook dit is niet relevant voor een lokale webapp.

Wat in eerste instantie een slechte score kreeg, zijn de volgende items:
  • Add Expires headers
  • Compress components with gzip
En deze zijn dus eenvoudig op te lossen door de apache configuratie te tweaken!

Om voor het nageslacht vast te leggen wat ik gedaan heb beschrijf ik dit in deze blogpost. Hierbij moet ik wel een belangrijke disclaimer plaatsen: Ubuntu 8.04. Als je zelf een andere distro gebruikt kan het zijn dat je andere commando's moet gebruiken.
Add Expires headers
Zonder expires-headers weet een browser niet hoe lang hij een object (webpagina, plaatje etc) moet cachen. Standaard laadt een browser aan het begin van een sessie alles, vervolgens worden plaatjes/js/css etc tijdens de duur van de sessie gecached. Dat betekent dat er over een sessie heen niets wordt gecached... Beetje zonde! En daarom gaan we de mod_expires installeren :D
Het grote voordeel: Snellere laadtijden
Het grote nadeel: Soms verouderde informatie

Installatie gaat makkelijk via het a2enmod commando:

code:
1
sudo a2enmod expiresTot zo de installatie, nu nog het belangrijkste - de configuratie:
Bestand: /etc/apache2/apache2.conf
Locatie: In hoofd-scope

code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
ExpiresActive On
ExpiresDefault "now"
expiresbytype image/gif "access plus 7 days"
expiresbytype image/jpg "access plus 7 days"
expiresbytype image/png "access plus 7 days"
expiresbytype text/html "access plus 6 hours"
expiresbytype text/txt "access plus 6 hours"
expiresbytype text/js "access plus 7 days"
expiresbytype text/css "access plus 7 days"
expiresbytype text/javascript "access plus 7 days"
expiresbytype application/x-javascript "access plus 7 days"Bovenstaande zorgt ervoor dat standaard bestanden niet worden gecached. Voor de belangrijkste bestandstypes zijn vervolgens uitzonderingen gemaakt, HTML en tekst mag elke 6 uur opnieuw worden opgevraagd door de browser, CSS, JS en plaatjes veranderen maar zelden dus die mogen na 7 dagen uit de cache worden gegooid.
Compress components with gzip
Gzip is een compressie-algoritme. Als je deze aan apache toevoegt wil dat zeggen dat apache niet de originele data maar de gecomprimeerde data naar de browser van een bezoeker stuurt. Deze browser pakt het dan automatisch uit en geeft het weer.
Het grote voordeel: Minder bandbreedte nodig
Het grote nadeel: Extra CPU belasting van server (en client)

Vroeger heette deze apache mod 'mod_gzip' maar sinds apache 2 heet het 'mod_deflate'. Het is te installeren met de volgende opdracht:


code:
1
sudo a2enmod deflateNu zit de module in apache, maar het is nog niet geconfigureerd. Omdat het geen zin heeft om plaatjes te gzippen (die zijn al gecomprimeerd) kiezen we voor de volgende configuratie:
Bestand: /etc/apache2/mods-enabled/deflate.conf
Locatie: In <ifmodule> scope

code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
AddOutputFilterByType DEFLATE text/html text/plain text/xml text/css text/javascript application/x-javascript

# Voor logging (kan weg als je weet dat alles goed werkt:
# Begin logging stuk
DeflateFilterNote Input input_info
DeflateFilterNote Output output_info
DeflateFilterNote Ratio ratio_info
LogFormat '"%r" %{output_info}n/%{input_info}n (%{ratio_info}n%%)' deflate
CustomLog /var/log/apache2/deflate_log deflate
# Eind logging stukNu is er standaard 1 probleem.... Apache weet niet welke bestanden als text/css of text/javascript of application/x-javascript worden verzonden. Daarvoor moeten we een kleine aanpassing doen:
Bestand: /etc/apache2/mods-enabled/mime.conf
Locatie: In hoofd-scope

code:
1
2
AddType text/css .css
Addtype application/x-javascript .jsNu snapt apache dat alle .css bestanden van het mime-type text/css zijn, etc.

Dan rest nog 1 taak: Apache herstarten zodat de wijzigingen van kracht worden:

code:
1
sudo apache2ctl restart


Zo! Performance getweakt = mission complete! :D

My First Blogpost

Door Cruz op donderdag 21 mei 2009 00:15 - Reacties (11)
Categorie: Willekeurig, Views: 7.009

Inderdaad!

Vanmiddag besloten om toch maar eens een tweakblog te beginnen. Probleem 1: Niet genoeg karma! Karma is a bitch maar ja.. toch eraan moeten geloven; aan de slag gegaan met 2 product reviews en de benodigde 1500 karmapunten waren zo binnen. (Voor de geinteresseerden: Logitech G15 en de WD Velociraptor)

Toen aan het pielen met de layout, in Photoshop een header in elkaar gedraaid en voila! Ik ben mijn eerste blogbericht aan het schrijven. De keuze tussen English of Nederlands was een lastige, uiteindelijk toch maar voor NL gekozen maar misschien dat ik er soms iets anglisaksisch doorheen gooi ;)

Voor zover de boring 13-in-een-dozijn introductie! Waar ben ik in hemelsnaam mee bezig?

Qua arbeid
TNO ICT, afdeling security, als security consultant. Vooropgesteld: Alles wat ik hier schrijf is uit persoonlijke titel. Ik heb het erg naar mijn zin bij TNO en wil die baan graag houden ;)

Wat ik daar doe? Van alles, en dat is het mooiste van TNO. De ene keer doe je een risicoanalyse op een nieuwe dienst, dan help je mee om een kantoorautomatiseringstraject te begeleiden vanuit het beveiligingsoogpunt en dan moet je proberen in te breken op een heel belangrijke webapplicatie. Ik blijf leren en groeien, en dat in combinatie met een goeie werksfeer en leuke collega's en een niet-onverdienstelijk salaris maakt dat ik het naar mijn zin heb :) En er zijn nog vacatures dus... :P

Qua hobby
Ik probeer een klein beetje conditie vast te houden door wekelijks in het doel te staan bij een plaatselijke voetbalclub. Dat gaat redelijk, dit seizoen eindigen we ~ 5e van de 12 dus een soort van subsubtopper :) Niveau 7e klasse reserve, dus niet dat we goed zijn of zo ;)

Daarnaast speel ik wat computerspellen, voornamelijk UT2k4 en af en toe L4D. Titan Quest ben ik momenteel ook mee bezig, die RPG's zijn zo gruwelijk verslavend :(

En tot slot, last but definitely not least, URD! In een toekomstige post meer daarover, maar een collega vroeg zo'n jaar geleden of ik hem wilde helpen bij het schrijven van een NZB downloader in PHP. Dat leek me wel grappig en inmiddels is URD (Usenet Resource Downloader) gegroeid van een paar PHP scriptjes die een HellaNZB backend aansturen tot een complete webapplicatie. Meer info staat op de website urdland.com (helaas was urd.com al bezet, gek genoeg ;)), waaronder screenshots etc.